logo

monstone-blog

Subscribe

Archívum 2015

A felújított fertőrákosi kőfejtő

szeptember 21, 2015 Szerző: móni Címke: , , Nincs megjegyzés →

Idén, június végén adták át a felújított fertőrákosi kőfejtőt, de mi csak a nyár végén jutottunk el odáig, hogy megnézzük. Azt már korábban felfedeztük, hogy a felújítás során kitermelt köveket ideiglenesen a közeli, időnként működő kőfejtő mögött tárolták, ekkor nagyon szép fésűskagylókat tudtunk ott fotózni, és ezt lehetett a Geotóp napon is mutogatni az érdeklődőknek. A kőhalmok mára már eltűntek, de újra találkozhattunk velük a bejáratnál, ugyanis ebből húztak fel kerítést és térhatároló falakat. A fémkalodába zárt kövekben nem kellett sokáig kutatni, hogy termetes pecteneket, osztrigákat láthassunk, így már a kirándulás kezdetén pozitív élmények értek.
Benn a kőfejtő peremén körbefutó tanösvényen kezdtünk. A táblák a környező élővilágot mutatják be, közben pedig minden szögből rálátunk az udvarra, háttérben szép kilátással a Fertőre. A legmagasabb ponton még egy, a szakadék fölé kilógó kilátót is építettek. Innen sok-sok lépcsőn jutunk le a kőfejtő mélyébe, ahol a barlangszínház mellett a hely történetét bemutató témapark is helyet kapott.
Természetesen megtudhatjuk, hogyan alakult ki a lajtamészkő a miocén kori tenger üledékeként, de ennél sokkal nagyobb hangsúlyt kap ennek a tengernek az élővilága – fosszíliák, nagy méretű modellek és animációk segítik a visszapillantást az időben. Érdekes információkat kapunk a mészkő felhasználásáról, a kőfejtés folyamatáról és a nem mindennapi oszlopcsarnokos barlang kialakulásáról is. Épp ez az utóbbi a hely lényege – egyedülálló élmény a hatalmas oszlopok között sétálgatni. A tér monumentalitását leginkább egy beltéri, a plafonig érő kilátópontra felmászva lehet érzékelni.
Innentől már nem csak annak örülök, hogy újra látogatható lett a kőfejtő, hanem annak is, hogy ezt a páratlan helyet méltó módon állították helyre.
További infók a kőfejtő honlapján: http://www.fertorakosikofejto.hu/

fertorakos_kofejto_01 fertorakos_kofejto_02 fertorakos_kofejto_03 fertorakos_kofejto_04 fertorakos_kofejto_05 fertorakos_kofejto_06 fertorakos_kofejto_07 fertorakos_kofejto_08 fertorakos_kofejto_09 fertorakos_kofejto_10 fertorakos_kofejto_11 fertorakos_kofejto_12 fertorakos_kofejto_13 fertorakos_kofejto_14 fertorakos_kofejto_15 fertorakos_kofejto_16 fertorakos_kofejto_17 fertorakos_kofejto_18 fertorakos_kofejto_19
A felújítás során kitermelt kövekből épült fal a bejáratnál