logo

monstone-blog

Subscribe

Archívum 2008 szeptember

A Schneeberg oldalában

szeptember 23, 2008 Szerző: móni Címke: , , , Nincs megjegyzés →

Itt Sopronban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az Alpok három legkeletibb, 2000 m körüli csúcsa nagyon gyorsan elérhető. Nincs is jobb, mint a legnagyobb kánikula elől átmenekülni a hegyekbe, és hűsölni egyet a nagyobb magasságokban.
Bár idén nyáron nem jött össze a szokásos kiruccanásunk, mégsem hagyhatom ki legalább egy túra leírását. Az ilyen túrabeszámolók leginkább jelentős szintkülönbségekről, sziklamászásról szólnak, én most inkább kivételt teszek, és egy olyan utat ajánlok, ami síkvidékhez szokott lábaknak sem okoz gondot. A Schneeberg legvadabb, K-ÉK-i oldalán ( ez látszik tiszta időben Sopronból) 1250-1400 m-es szinten vezet egy turistaút, a nördl. Grafensteig, ahol a legkülönbözőbb alpesi tájakkal találkozhatunk. Ez a magasság még a fenyvesek szintje, igazi romantikus erdővel, mohos sziklatömbökkel, göcsörtös gyökerekkel, gyönyörű virágokkal. A fenyőerdőt azonban gyakran hatalmas kőfolyások szakítják meg, itt látható igazán, ahogy hegy folyamatosan pusztul. A kőtörmeléken keresztül is jól kitaposott ösvény vezet, közben pedig káprázatos a kilátás felfelé és lefelé is. Itt persze már a növényzet is más, törpefenyők kapaszkodnak a kőomlás szélén, mellettük az elmaradhatatlan rengeteg magashegyi virággal.
A túrát célszerű Losenheimből indítani, a falu végéről még egy libegő is visz fel az Edelweiß-Hüttéig, akinek a felvezető 400 m mászás is sok, nyugodtan vegye igénybe. Innen már csak a legelő teheneken kell átvágni, és indul a nördlicher Grafensteig. Turistatérkép a helyszínen is beszerezhető, de hozzá lehet jutni Mo.-on is.

A Schneeberg ÉK-i oldala A nördl. Grafensteig kb. a kép közepén fut Ilyen kőfolyásokat keresztez az út Hófoltok május végén A Schneeberg ÉK-i oldala
A Schneeberg ÉK-i oldala A Schneeberg ÉK-i oldala