logo

monstone-blog

Subscribe

Archívum 2009 április

Gyűjtés Bazsiban

április 27, 2009 Szerző: gábor Címke: , , Nincs megjegyzés →

A börze másnapján korán indultunk, hogy útközben felvegyük Reginát és Kónya Petit a bobai vasútállomáson (aki nem tudná, hol van Boba, keresse Nagypirit és Kispirit mellett), és már mentünk is Bazsiba, ahova végre volt engedélyünk. Ásványaink eddig is voltak innen, de engedély híján csak a bejárat melletti meddőn gyűjthettünk, ahol mindig meglátogatott minket a bánya kb. 25 cm magas őrkutyája. Kis termete ellenére nagy kutyákat megszégyenítő módon tudott ugatni, de egyébként nagyon barátságos volt. Mindig szégyelltük, hogy nem volt nálunk valami finomság, így most egy pár virslivel felszerelkezve érkeztünk.

A régi kutya helyett azonban egy még kisebb eb fogadott minket, aki azonnal hanyatt vetette magát, hogy kiköveteljen egy kis vakargatást. Az őr aztán elmondta, hogy a régi kutyát eltiporták a gépek – sajnos ez gyakori a bányákban. Gyorsan bemutattunk egy virslit a kutyának, de nem volt igazán kiéhezve, mert azonnal eldugta az egyik kőkupacba, aztán jött velünk gyűjteni. Lehet, hogy azért olyan rosszak az utak, mert a kőzúzalékban virslik is vannak?

A kutyus többé-kevésbé végig velünk jött, időnként szinte függőleges falakon is fel-le közlekedett, láthatóan otthon volt a bányában. Időnként azonban úgy döntött, hogy nekünk nem a kövekkel, hanem vele kellene foglalkoznunk, ilyenkor bebújt a lábunk közé, megugatta a kalapácsot és vakartatta magát. Az ember békésen, elmélyülten kalapálgat a kőkupac tetején, egyszer csak valami kicsi, szőrös állat átnyomakodik a feneke alatt, hát el lehet képzelni, hogy majdnem leestünk a kövekről a csiklandós meglepetés miatt.

Közben azért gyűltek az ásványok, a szép kék üregekben főleg aragonitot, kalcitot és phillipsitet találtunk. A bányára jellemző 5-6 cm-es rózsaszínű aragonitok sajnos a nagyméretű kőtömbök üregeiben lapultak, és mire az üreget tartalmazó kődarabot leválasztottuk, az összes kristály kipotyogott. Mivel éppen most frissítettünk ásványfotókat, az új gyűjtés eredménye csak később lesz látható, de addig is egy kis ízelítő az első fotókból. Aztán júniusban még egyszer idelátogatunk, akkor a TIT-es csapattal együtt.

a bánya a kutya nem könnyítette meg a gyűjtést az eddig látott legkisebb bányakutya kék szmektit, kalcittal aragonit, phillipsit
finom aragonit kristályok kalcit      

Soproni ásványbörze

április 26, 2009 Szerző: gábor Címke: , Nincs megjegyzés →

Bár egy éve úgy döntöttünk, hogy nem megyünk többet a soproni ásványbörzére, múlt szombaton mégis benéztünk. Ez nagyrészt a múltkori telkibányai túrának köszönhető, akkor beszéltünk meg találkozót Bartók Józsival ( aki itt szervező) , és az ott megismert osztrák ásványgyűjtőkkel is. Nem is csalódtunk, a legutóbb látott börze óta kicsit javult a helyzet, bár kevesebb kiállító volt, de minőségibb. Legtöbbet a pécsi Manó asztalánál időztünk, akinek rengeteg magyar mikroásványa volt, mind ritkaság.

Közben, ígéretükhöz híven, megérkeztek a Telkibányán megismert osztrákok is, és a kezünkbe nyomtak egy marék követ, amit a közeli Paulibergen gyűjtöttek. Csak otthon néztük meg, mit is kaptunk, így aztán nem is tudtuk nekik igazán megköszönni a mikrocsodákat. Egy hónap múlva mi is megyünk a Paulibergre, talán akkor újra találkozunk. A sok ritkaságból csak néhányat tudtunk meghatározni, úgyhogy egyenlőre csak egy kis ízelítőt tudunk mutatni. Pünkösdkor viszont a TIT-esekkel és a Máfi-s Kónya Petivel felszerelve megyünk a Paulibergre, Peti pedig biztos bevizsgálja majd a gyűjtött anyagot, így már többet fogunk tudni.

a börze kiállítás selmeci ásványokból kiállítás selmeci ásványokból diopszid vagy aegirin ? ez alighanem amfibol apatittal
rózsaszín kvarc zöld izékkel ezt sem tudjuk egyenlőre      

Húsvét Sopronban

április 15, 2009 Szerző: móni Címke: , , , Nincs megjegyzés →

Húsvétra végre Sopronba is eljutott a tavasz. Az előző hétvégén még alig láttunk levélkezdeményeket, most meg hirtelen minden kizöldült, rengeteg a virág, és ilyenkor derül ki az is, milyen sok az elvadult cseresznyefa az erdőben.

Hétvégén nem is csináltunk mást, mint jártuk az erdőt és fotóztuk a természet éledését. Voltunk a Károly-kilátónál, tettünk egy hosszú túrát a Hidegvíz-völgyben az Urak Asztaláig, és végre kijutottunk a határállomáshoz közeli Ottó- és Ferenc-barlangba. Idén először “legelhettünk” egy kis madársóskát, észrevettük, hogy hamarosan virágzik a gyöngyvirág is, a nagy meleg miatt pedig kifejezetten örültünk a barlangok hűvösének.

Most egyszerűen csak élveztük a tavaszi napsütést, a könnyű kirándulásokat, a hétvégétől úgyis beindul az ásványos élet, Sopronban ásványbörze lesz, vasárnap pedig egy kőkemény gyűjtésen veszünk részt.

A Károly-kilátó Hamarosan virágzik a gyöngyvirág is Madársóska Páfránykezdemények piros-fehér-zöld-kék
Találkoztunk egy nünükével is A Ferenc-barlang A két barlangot víz vájta ki a homokkőből